Logo

Drachtplanten

Honingbij op appelbloesem

Bijen leven uitsluitend van plantaardige voedingsstoffen. Voor hun energiebehoefte en wintervoorraad verzamelen ze nectar en voor het broed verzamelen ze stuifmeel. Stuifmeel bevat stoffen onder meer eiwitten en stuifmeel, die nodig zijn voor de volledige ontwikkeling van een bij. Voor een volledige eiwit voorziening is stuifmeel van verschillende soorten planten noodzakelijk. Vooral voor stuifmeel zijn bijen volledig afhankelijk van bloeiende planten. Een bijenvolk heeft elk jaar 35 kg gevarieerd stuifmeel nodig. Continu aanbod van gevarieerd stuifmeel is noodzakelijk, want: geen gevarieerd eten betekend slechte verzorging van broed, slechte jonge bijen, slechte winterbijen en gevoelig voor virussen.

Planten waaruit bijen nectar en stuifmeel halen noemen we de drachtplanten.

 Honingbij op koolzaad

Drachtplanten zijn voor honingbijen dus erg belangrijk voor de nectar- en stuifmeelvoorziening. Er bestaan wel honderden soorten drachtplanten. Sommige bijensoorten vliegen speciaal op bepaalde drachtplanten. Er zijn een aantal drachtplanten die voor de meeste bijen belangrijk zijn. Je kunt deze drachtplanten poten of zaaien in eigen tuin of in de woonomgeving. Ook kun je via de locale politiek en contacten met groendiensten kijken of het openbaar groen op een meer bijvriendelijke wijze kan worden beheerd.

 

Bijen verzamelen hun voedsel tot wel op een afstand van 5 kilometer van de kast. Dit gebied wordt de bijenweide genoemd. In het gebied van de bijenweide zal de imker / bijenhouder moeten zorgen dat de bijen voldoende voedsel kunnen halen, er zullen dus voldoende bloemen moeten staan om nectar en stuifmeel uit te kunnen halen.

Honingbij op Superbijenboom


De imker gaat na of er voldoende drachtplanten staan in de omgeving van het bijenvolk, naar gelang het jaargetijde. De voornaamste stuifmeel en nectarbronnen zijn :
Steenklaver, kruisbloemfamilie, tuinboon, fluitekruid, klaver, paardebloemen, koolzaad, mosterdzaad, moerasandijvie, vergeet-mij-niet, korenbloem, zonnebloem, afrikaantjes, begonia.

  • Bolgewassen: sneeuwklokje, krokus, tulpen, blauw druifje, hyacint, dahlia (enkelbloemig).
  • Vaste planten en tweejarige planten: heide, grote dotter, judaspenning, muurbloem, korenbloemen, teunisbloemen en aardbeien.
  • Heesters: laurier, skimmia, buxus, ribes, dwergmispel, aalbessen (rode, zwarte, witte), Jostabessen, kruisbessen, bramen, frambozen.
  • Bomen: wilg, prunus, fruitbomen, lindebomen, paardekastanje, esdoorn, acacia.
  • Tuinkruiden: komkommerkruid (borage), dille, rozemarijn, munt, bieslook, citroenmelisse, thijm, salie, marjolein, kaasjeskruid, guldenroede, lavendel.

 

Drachtplantenkalender.

In onderstaande tabel vindt u een aantal belangrijke drachtplanten. Het aantal ** geeft een indicatie voor de waarde als drachtplant voor de bijen. Door de klimaatverandering is de bloeiperiode sterk aan het veranderen. De laatste jaren ligt deze periode soms wel twee weken eerder dan hier vermeld.

 Honingbij op wilg

Soort Waarde Bloeiperiode
Sneeuwklokje ** jan-mrt
Hazelaar **** febr-mrt
Krokus **** febr-mrt
Wilg **** mrt-april
Paardebloem **** mrt-mei
Hyacint ** mrt-april
Hoefblad *** mrt-april
Appel **** april-mei
Kers *** april-mei
Peer *** april-mei
Hulst *** april-mei
Morel ** mei-juni
Kastanje *** mei
Noot **** mei
Koolzaad **** mei
Linde **** juli
Dopheide (erica) *** juni-sept
Klaver *** juni-sept
Kamperfoelie *** juli-aug
Distel ** juli-aug
Klimop ** aug-sept
Struikheide ** aug-sept

 

Een uitstekende gids met informatie over de meeste drachtplanten vindt u hier.

Honingbij op appel Honingbij op peer Honingbij op pruim