Logo

Weerman Erwin Lankheet al 12,5 jaar in Rond Haaksbergen 

HAAKSBERGEN – Weerman Erwin Lankheet (60) schrijft wekelijks in deze krant over het weer. Elke week houdt hij de Haaksbergenaren op de hoogte over onder meer de kans op neerslag, de actuele temperaturen en hogedrukgebieden. Lankheet doet dat nu 12,5 jaar. Daarom was het tijd hem te feliciteren met deze mijlpaal. 

De weerman uit Haaksbergen kreeg van uitgever Rene Bult van Weekblad Rond Haaksbergen een bos bloemen en een fles wijn. Die geste maandagmiddag werd door Lankheet op prijs gesteld. “De eerste weersverwachting van Erwin Lankheet stond op 29 november 2010 in deze krant. Nu zijn we 12,5 jaar verder. We zijn blij met de wekelijkse weersverwachting van onze weerman uit Haaksbergen”, zegt Rene Bult over deze rubriek. 

Lankheet heeft een fascinatie voor het weer. Die is al op jonge leeftijd ontstaan. “In de jaren zeventig was dat. Ik ging me steeds meer interesseren in het weer. Heel interessant is dat destijds de deskundigen het niet met elkaar eens waren. De verwachtingen over het weer in de toekomst liepen uiteen. Sommigen verwachtten een koudere periode, anderen hielden rekening met een opwarming”, zegt Lankheet. 

Het is wel duidelijk welke verwachting is uitgekomen. De temperaturen zijn gestegen. “Heel extreem zelf. Er is een klimaatverandering gaande. Die valt niet te ontkennen. De mens heeft daar invloed op door de verhoogde CO2-uitstoot”, zegt Lankheet. Hij heeft de temperaturen zien stijgen. Bij zijn huis in het buitengebied staat een weerstation. Daarmee kan hij onder meer de wind, windrichting, temperatuur, zonnekracht en luchtdruk meten. “Ik ben in 2008 begonnen om alles nauwkeurig bij te houden met mijn weerstation. Maar daarvoor hield ik me ook al bezig met het weer. In 1987 bijvoorbeeld was het gemiddeld 8,7 graden. Nu in 2023 is het gemiddeld 11,2 graden. Dat is een enorme stijging. De warmste dag was 25 juli 2019. Op die dag hebben we in Haaksbergen 40,7 graden gemeten”, zegt Lankheet. Het zal niet de laatste keer dat zijn dat het kwik boven de veertig graden stijgt. Lankheet verwacht in de toekomst meer hete zomers. Zijn deskundigheid is in medialand niet onopgemerkt gebleven.
Radio Oost heeft een weerpraatje op de radio waarvoor de gegevens van Lankheet worden gebruikt. Dat geldt ook voor weer.nl. 

Daarnaast was Lankheet weerdeskundige voor Talpa op SBS 6. “Dat deed ik samen met andere weermannen uit de provincies in Nederland. Maar met die weerflitsen is SBS 6 gestopt.” Weekblad Rond Haaksbergen daarentegen stopt niet met Erwin Lankheet. De weerman uit Haaksbergen wil zijn kennis over het weer graag blijven delen met zijn plaatsgenoten. Weer is een passie van hem. “Maar ik heb ook andere hobby’s. In de tuin heb ik ook fruitbomen. Bovendien ben ik geïnteresseerd in het bijenleven. Nu maak ik me zorgen om de komst van de Aziatische hoornaar. Die is aan een opmars bezig en dat is een slechte zaak voor de inheemse insecten.” De komst van de Aziatische hoornaar kan niet los worden gezien van de klimaatverandering. Deze exoot kan overleven door de gestegen temperaturen.