nieuws
- Details
- Hits: 54
Ook dit jaar levert onze vereniging weer geslaagde cursisten af.
De Basiscursus Bijenhouden 2024 voor beginnende imkers is in februari met de 1e theorieles van start gegaan met 14 deelnemers! De opleiding bestond uit de nodigde theorie- en praktijklessen. De deelnemers hebben in de zomerperiode hun felbegeerde volkje met de binnen de vereniging zelf geteelde F1 koninginnen (Carnica of Buckfast) gekregen, waar intussen al druk mee wordt geïmkerd.
Uiteindelijk hebben 13 cursisten het eindexamen volbracht en hebben zij op 30 augustus in aanwezigheid van hun familie, bekenden en/of vrienden het imkerdiploma in ontvangst mogen nemen tijdens een feestelijke bijeenkomst.
Na alle theorie en praktijk lessen een prachtig resultaat waar we als vereniging heel blij mee zijn!
Wij wensen de geslaagden allemaal als leden van De Heidebloem van harte welkom en veel succes, maar vooral ook veel plezier met het ‘imkeren’.
Na de diploma uitreiking werd Monique ter Huurne in het zonnetje gezet, omdat dit de eerste keer was dat Monique deze cursus tot ieders tevredenheid verzorgde.
Namens het bestuur bedankte de pennningmeester Jan Struik, Monique voor de geweldige inzet en memoreerde dat de kwaliteit van onze Basis Cursus Bijenhouden op een hoog niveau staat en manier van lesgeven door de deelnemers zeer gewaardeerd werd.
Voor de uitreiking van de diploma’s zijn er meer foto's te vinden onder het menu Foto's.
- Category: nieuws
- Hits: 109
Het bestuur heeft besloten, in overleg met Monique ter Huurne, dat het
jaarlijkse bijenuitje wordt verplaatst naar 29-09-2024
We blijven dit jaar dicht in de buurt en gaan wandelen op het Lankheet.
Dit is een route van 6.5 km, dus goede wandelschoenen zijn aan te raden.
Startpunt van de wandeling is het parkeerterrein Oliemolenweg in
Haaksbergen, tegenover het Hotel erve Bruggert waar we eerst met elkaar
koffie drinken
We verwachten jullie om 11.00 uur op de parkeerplaats.
We zorgen voor een gezellige invulling van de dag en sluiten af met een
BBQ in Buurse.
We vragen een eigen bijdrage van € 10.00 p.p.
Aanmelden voor 22 september bij Monique ter Huurne,
- Details
- Hits: 236
Na een landurig ziekbed is op 19 juni 2024 Harrie Konniger op 73 jarige leeftijd overleden.
Tijdens de uitvaart op 26 juni was een aantal leden van het Bestuur aanwezig. Onze secretaris Erwin Lankheet heeft een speech gehouden. Met toestemming van Erwin publiceren we hier deze speech, zodat u allen kunt lezen wat een bijzondere man Harrie is geweest en wat hij voor onze vereniging heeft betekend.
Harrie: Ik heb jou leren kennen als een bevlogen bijenhouder.
Jij hebt niet alleen mij maar velen het bijenhouden bijgebracht.
Maar wat velen niet weten is dat Imkervereniging De Heidebloem, het huidige bestaan, aan jouw heeft te danken.
Begin 1978 telde de vereniging nog maar 14 leden en er werd toen gesproken over samengaan met Enschede. Maar jij was hier faliekant op tegen en mede dankzij jou inzet werd er een compleet nieuw bestuur opgezet en werd jij toen bestuurslid.
Vanaf 1988 was Harrie secretaris van de bijenvereniging en dat bleef hij tot 2018.
Mede dankzij Harrie is het Bijenbos met zijn bijenleerpad ontstaan en kwam het Eeuwverslag van Imkervereniging de Heidebloem volledig van zijn hand. Uitgebracht in 2006.
Na 40 jaar in het bestuur te hebben gezeten deed Harrie een stapje terug en werd hij benoemd tot erelid en ontving hij een vergulde speld van de landelijke bijenvereniging voor zijn jarenlange inzet voor onze vereniging.
De bijenvereniging had toen 100 leden.
Maar wat mij vooral is bijgebleven waren de bijpraatavond op de donderdag bij het IVN in de bijenstal met uiteraard: het wel bekende huppelwater. En toen kwamen de verhaaltjes wel los. Vaak stapten wij later op de avond weer lachend op de fiets richting huis. Prachtige tijd was dat.
Maar wat de meesten ook niet weten is dat Harrie zich druk heeft gemaakt met de vormgeving van het Grintenbosch in de veldmaat. En dat is gelukt met zelfs een prachtig wandelpad waar velen al een keer gebruik van hebben gemaakt.
Het IVN bood aan om de natuureducatie voor scholieren op zich te nemen en te regelen. Harrie was vanaf het begin al actief lid bij het IVN en zo kwam het balletje aan het rollen.
Alle uilen- en andere vogelkastjes in het Grintenbosch werden mede door Harrie opgehangen. Harrie heeft trouwens ook 25 jaar meegeholpen met uilenringen rondom Haaksbergen vanuit het IVN.
Harrie: Wat ben ik blij dat ik jou heb mogen leren kennen en een beroep heb kunnen doen op al jouw bijenkennis. En ik kan je vertellen, ik was niet de enige.
Harrie bedankt.
- Category: nieuws
- Hits: 349
Op 21 mei 2024 heeft een aantal leden een bezoek gebracht aan de bijenstal van Vincent. Het was zeer interessant om te zien hoe Vincent het imkeren met de Buckfast bij in de praktijk brengt. Vincent maakt gebruik van Dadant kasten. Hieronder een foto impressie voorzien van commentaar.
Het begon met een bezoek een omgebouwde pipo-wagen, waar een stuk of 5 volken staan. De volken kunnen op afstand bekeken worden middels een web-cam.
Het perceel van Vincent herbergt ook een stukje bos. In dit bos staat nog een overkapte bijenstal. Dit gedeelte wordt met name gebruikt voor koninginneteelt en het maken van afleggers. Naast deze twee stallen staan er ook nog volken van Vincent in het Bijenbos.
Vincent is zeer innovatief bezig. Zo imkert hij met maximaal 6 ramen in de Dadant-broedkamer, die in het midden van de kamer geplaatst worden. Hierdoor kunnen de haalbijen rechtstreeks vanaf de vliegopening naar de honingkast gaan. De honingkast wordt vroeg in het voorjaar geplaatst. Door deze methode wordt er amper honing in de broedkamer opgeslagen. Door het vroeg plaatsen van de honingkamer wordt, ondanks het gering aantal broedramen, voorkomen dat het volk gaat zwermen. Uiteraard is deze methode mogelijk door het grote formaat van de Dadant ramen (1,5x groter dan de spaarkast ramen).
Om rugklachten te voorkomen heeft Vincent een takel apparaat bedacht en gebouwd. Hiermee kunnen de honingkamers eenvoudig opgelicht worden en vervoerd naar de zeer professionele honingslinger ruimte. Deze ruimte is voorzien van een computer gestuurde honingslinger, een potjes-vul-automaat en een bijzonder grote honing filter bak.
- Category: nieuws
- Hits: 419
Hierbij een update over de situatie met betrekking tot de Aziatische Hoornaar.
Zoals jullie waarschijnlijk al hebben gehoord via onze Nieuwsbrief of via andere media is de Aziatische Hoornaar al talrijk in oost Nederland aangetroffen, hetzij alleen de koningin hetzij een compleet volk.
Onderstaand een kaartje van de waargenomen koninginnen (groen insect symbool) over 2024 tot nu toe in Overijssel en omgeving. De nesten zijn gevonden in 2022 en 2023.
Je kunt zien dat het al aardig uit de hand begint te lopen en dat het heel belangrijk is om de AH koninginnen te vangen. En dat kan met selectieve vallen.
Door de koninginnen te vangen wordt voorkomen dat er grote secundaire nesten ontstaan, waarvan de werksters het hebben voorzien op alle stuifmeelhalers en met name onze honingbijen.
Daarnaast kan bij het verstoren van een secundaire nest er levensgevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is het heel belangrijk dat wij een goede ruime verspreiding van de selectieve vallen over geheel Haaksbergen en omstreken krijgen.
Dankzij de inspanningen van Erwin Lankheet is de Gemeente Haaksbergen overtuigd geraakt van de noodzaak voor de bestrijding van de Aziatische Hoornaar. De Gemeente zegde toe dat zij zal zorgen voor verdere voorlichting via o.a. Facebook en de website van de Gemeente Haaksbergen. Daarnaast worden allerlei instanties ingelicht.
Ook heeft de Gemeente €3000 aan onze vereniging ter beschikking gesteld voor het aanschaffen van selectieve vallen en Trappit lokstoffen, die verdeeld mogen worden onder alle leden van de imker vereniging De Heidebloem.
Erwin heeft inmiddels deze selectieve vallen en lokstoffen besteld en is de uitgifte al gestart. Onderstaand plaatje geeft weer waar deze vallen nu staan.
Waarschijnlijk zullen we hiermee de Aziatische Hoornaar niet uitroeien, maar wellicht kunnen we de verspreiding vertragen c.q. de aantallen beheersbaar maken. Vergelijk het met de Varoa mijt bestrijding.
Bent u lid van de Imkervereniging De Heidebloem en mocht u ook zo'n val willen installeren neem dan even contact op met Erwin .