Logo

Bijenhouden zonder bestrijdingsmiddelen

Ik hou al vele jaren bijen, hield al bijen toen er nog geen varroa was, deze kwamen in 1983, toen moesten we bestrijden, er kwamen allerlei middelen op de markt oa.peritzin die ook weer verdwenen.

Ook het darrenraat verwijderen kwam in,heb nog steeds wat darrenkunstraat bij mijn kunstraadvoorraad, zelf doe ik het niet meer, vind de darren te belangrijk voor het volk, het kost de bijen veel energie .

Zelf bestrijd ik alleen nog met mierenzuur, met het oxzaalzuur druppelen ben ik ook gestopt, ook het verdampen heb ik geprobeerd, vond het nogal heftig. Al vele jaren had ik geen dode volken meer, soms wel kleine volken, en deformet wing virus, en al die andere virussen die ik niet kon waarnemen,maar ze deden het goed, de bijen dus.

Tot afgelopen winter (winter 2020) had ik weer twee dode volken, je gaat dan van alles bedenken, wat je niet goed hebt gedaan, had ik toch moeten druppelen.

Ik volg al een paar jaar mensen die met kleine cellen werken, en niet bestrijden en geen of bijna geen uitval hebben.

Vanwege de cursus natuurlijkimkeren, die ik dit jaar met Martijn zou geven heb ik me het afgelopen jaar weer behoorlijk ingelezen, en kwam de kleine cellen  tegen varroa weer tegen, o.a. Zwarte en bukfast imkers zijn daar mee bezig, ook Wageningen en de NBV, doen allerlei onderzoeken.

Ik heb altijd carnica bijen gehad, maar kwam steeds weer de zwarte bij tegen, ook bij de de BD curcus die ik gedaan heb, een hele fijne bij om in te werken, zelfs zonder kap, maar één keer carnica altijd carnica ze doen het goed, waarom veranderen, nou om de duurzaamheid, het is een bij  die helemaal bij ons klimaat past en ook veel goede eigenschappen heeft. Er zijn mensen die daar anders overdenken, vanwege de vermenging, maar ik heb een bukfastimker in de buurt en heb aardige bijen maar ook wel eens een steker, maar die help ik met een andere koningin.

Ik ga het proberen, ik ben lid geworden van de zwartebijenLvereniging het landras, en koop een paar volkjes o.a. met kleine cellen 4.9, ga het ervaren, als het me bevalt, dan word ik een zwartebijenhouder.

Hou jullie op de hoogte van mijn bevindingen.

Door: Ben van Nieuwenhuizen