Logo

Geneeskunde Honing

 

Op zich is honing een van de oudste geneesmiddelen ter wereld. Al duizenden jaren wordt het gebruikt. Het oudst bekende beschreven medicinale gebruik dateert van ongeveer 1600 jaar v. Chr. En werd toen toegepast voor de behandeling van ernstig geïnfecteerde wonden. Hippocrates (460 – 370 v. Chr.) Griekss arts en vader van de Westerse geneeskunde, onderkende de helende, ontstekingsremmende eigenschappen van bijengif en honing.

Uiteindelijk werd honing afgedaan als een natuurlijk zoetmiddel. De laatste jaren echter wordt er weer onderzoek verricht naar honing en welke honingsoorten van toepassing kunnen zijn bij welke kwalen. Over honing zijn geen bijwerkingen bekend en is daarom zeer geschikt op het gebied van de behandeling van wonden mits deze honing voor medisch gebruik is goedgekeurd. Houd er echter wel rekening mee dat honing veel van de goede en mooie eigenschappen verliest na verhitting, hoger dan 40 graden !

Ook is ontdekt dat een mengsel van honing met kaneel of honing met vruchtenazijn veel kwalen kan genezen. 

 

Het speeksel van bijen bevat het enzym glucoseoxidase dat tijdens de verwerking van de nectar in de honing terechtkomt. Glucose-oxidase zorgt voor een continue afgifte van waterstofperoxidase in een lage niet  toxische dosis. Het gehalte aan Glucose-oxidase is mede bepalend voor de antibacteriële bescherming van de wond. Honing bevat ook zogenaamde prabiotica, dit zijn moeilijk verteerbare ballaststoffen die in de dikke darm voedsel vormen voor de goede bacteriën. Deze bacteriën kunnen daardoor beter hun werk doen en zo aan gezondheid bijdragen. De in hoofdzaak enkelvoudige suikers hebben daarbij een vochtonttrekkend effect op de wond. De bacteriën zwemmen als het ware op het wondvocht en worden door de aanwezigheid van het waterperoxide  gaandeweg gedood. Het genezingsresultaat is, zoals medici inmiddels weten, verbluffend.

 

De antiseptische stof van honing is inhibine. Inhibine komt in alle honingsoorten voor. Men vermoedt dat deze stof niet uit de nectar afkomstig is, maar door de klieren van de bijen wordt geproduceerd. Honing bevat naast hoogwaardige suikers, vitaminen en mineralen een aantal merkwaardige zuren. Deze zuren zijn noodzakelijk om het hoge suikergehalte te stabiliseren en zijn tegelijkertijd geneeskrachtig. Het gaat hier om vrije zuren die het zuur-base evenwicht niet beënvloeden. 

 

Kwaliteit van de medische honing.

De honing dient onverhit te zijn daar dit een veel beter genezingsresultaat geeft. Verontreinigingen afkomstig van industrie, transport bestrijdingsmiddelen enz zijn onacceptabel. Ook genetische gemodificeerde planten kunnen tot verontreiniging leiden. Al de genoemde verontreinigingen zouden de genezing, zelfs de gezondheid van de patiënt kunnen schaden.

 

Honing werkt genezend door een combinatie van factoren. De suikers onttrekken vocht aan de wond waarna waterstofperoxide en flavonen de bacteriën onschadelijk maken. De honing bevat tevens een aantal stoffen met anti bacteriële werking. Door het afnemen van de bacteriën in de wond zal ook de uiterste penetrante geur die de afvalstoffen van de bacteriën veroorzaken. Door regelmatig nieuwe honing op de wond aan te brengen blijft dit proces zich herhalen. In sterk verwarmde honing zal de waterstofperoxide verloren zijn gegaan. De stof flavonen blijven wel intact als de honing verhit wordt.

 

Honing werkt verder gunstig op de vorming van weefsel en cellen. Honing blijft vochtig en hecht niet aan de wond. Honing zorgt ervoor dat de wond:

  • Sneller vrij is van infecties (na 7 dagen)
  • Sneller geneest (na 15 dagen)
  • Veel lagere litteken percentage
  • Behandeling is minder pijnlijk
  • Geen of nagenoeg geen ontsteking in de diepere huid lagen
  • Bacteriën dodend.
  • Resterende haarwortel cellen worden niet belemmerd, eerder gestimuleerd.

 

Voordelen van honing:

  • Reinigt de wond
  • Ongehinderde afvoer van wondvocht
  • Effectief bij sterk ruikende wonden, laat de stank verdwijnen
  • Bevordert de vorming van huidweefsel
  • Irriteert de wond niet
  • Geen bijwerkingen bekend
  • Lage zuurgraad (3.2 – 4.5), waarin bacteriën niet kunnen leven
  • Geen nadelig effect op rondliggende huid
  • Wonden minder oedemateus (wateruitstotend)

 
 

Alleen een constante, langzame afgifte van pure honing is patiëntvriendelijk, optimaal voor de wondgenezing en medisch aanvaardbaar. Heel in het algemeen kun je stellen dat honing bij regelmatig gebruik weerstandverhogend is, ontstekingsremmend en goed voor de spijsvertering en bloedsomloop. Honing is, kortom, een uitstekend natuurlijk antisepticum en antibioticum.

 

Daarnaast is honing ook werkzaam bij wonden, oogklachten, diarree, keelontsteking, luchtwegen, amandelontsteking, verkoudheid (hoestdrankje), heesheid, (maag)zweren, wratten, slapeloosheid, aambeien staar, darm en nierklachten. Bij alle vormen van ontsteking kan honing dienst doen (mond-keel-darmen-inwendig zo goed als uitwendig). Opmerkelijk is de ontsmettende werking vooral op het lokale vlak. Honing werkt als een balsem en zal op een zachte manier en verbazingwekkende snel veel van deze voorgestelde klachten wijzigen.

 

Verder verzacht het de keel, gaat het hoest tegen en melk met honing is nog steeds het slaapdrankje bij uitstek: honing kalmeert. Zelfs hooikoortspatiënten kunnen baat hebben bij honing omdat er kleine hoeveelheden pollen en stuifmeel in opgelost zijn.

 

Honing verbetert ook de conditie van de aanstaande moeder. Tijdens het barenproces ondersteund het de functionerende spieren terwijl onaangename bijverschijnselen achterwege blijven.


 

DISCLAIMER:

Hierna worden enkele geneeskundige toepassingen van honing beschreven. Ga niet zelf experimenteren maar raadpleeg vooraf altijd een arts. Wij zijn derhalve niet aansprakelijk voor schade door gebruik van onderstaande informatie/gegevens.
 

Ademhalingsproblemen

Honing werkt bijzonder goed bij luchtwegenproblemen. Recepten als warme melk met honing, citroensap met honing, rammenas of ui met honing komen uit de volksgeneeskunde en werken expectorerend. Voorhoofdholte ontsteking is te behandelen met een honingoplossing van 10% gedurende 5 minuten per dag te inhaleren. Ook is dit toe te passen bij droge slijmhuid van de keel, irritaties van mond en keel, stemproblemen. Honing kan in vele gevallen een immunisatie veroorzaken tegen pollen waarop men allergisch reageert. In honing uit de streek waarin men deze allergie opdoet, zitten pollen in miniem kleine hoeveelheid. Het best gebruikt men deze honing dan regelmatig in de winter.

 

Artrose

Aan de universiteit van Kopenhagen is een onderzoek gedaan waaruit bleek dat kaneel de pijn van artrose helpt te doen verdwijnen. Wanneer mensen elke dag kaneel en honing door hun ontbijtmuesli deden, verdwenen de symptomen van artrose na een week. Dat is goed nieuws voor veel mensen. Artrosepatiënten in Nederland krijgen te horen dat ze hun hele leven lang last zullen houden van pijn.
Het begruik van een stuk raathoning zou ook een positieve invloed hebben voor mensen met klachten van Artrose. De was in de raathoning heeft een belangrijke functie voor onze botopbouw, het kraakbeen en de tussenwervelschijven.

 

Baby's.

Honing kan zoals alle andere natuurproducten sporen van de Botuline bacterie bevatten. Omdat een baby nog niet over een ontwikkeld spijsverteringsstelsel beschikt, zou deze bacterie zich in de darmpjes kunnen vestigen. Het is om deze reden dan ook af te raden om honing te geven aan kinderen jonger dan één jaar. Bovendien is de behoefte van een baby aan honing gedurende de eerste twaalf levensmaanden uiterst gering.

 

Bloedcirculatie

Besmeer je boterhammen met honing en kaneelpoeder en je eet het regelmatig dan versterkt het de hartslag en hervitaliseert de slagaarders.

 

Brandwonden

Als eerste regel geldbij brandwonden eerst koelen.

Breng na het koelen, een dun laagje honing aan, afdekken met een gaasje en de wond verbinden.  Behandeling van brandwonden met honing blijkt dat de genezing sneller verloopt met minder of geen kans op infectie, minder littekenvorming en minder pijn.

 

Diarree.

Honing remt de groei van ziekteverwekkers, zoals salmonella, escherichia coli en choleravirussen, zo bevestigen Zuid-Afrikaanse wetenschappers. Het gebruik van honing blijkt een efficiënt middel zijn tegen diarree. Zo werd vastgesteld dat na het eten van honing er nog een vrij lange werking plaatsvond. Niet alleen de diarree houdt op maar men is beter bestand tegen infecties. Honing heeft een gunstige invloed op een verstoord intestinaal bacteriëel evenwicht. Dit betekend dat het maag-darmkanaal bijzonder gunstig reageert op honing.

 

Drinkwater tbv. Vogels

Oude Vogelkweekers mengen honing door het water en wel om twee redenen.

  1. Als extra voedingsupplement
  2. Voorkoming van bevriezing van het drinkwater in de winter.

 

Hart en bloedsomloop

Als revitalisatiemiddel bij bejaarden. Honing verbetert de bloedsomloop, de bloedvoorziening van de hartkransvaten, normaliseert de bloeddruk, gaat onregelmatige hartslag tegen. Stijging van de doorbloeding van de kransvaten, door verwijding van de stroombaan en vermindering van de weerstand van het vaatsysteem. Verlaging der hartslagfrequentie en verlaging van de bloeddruk. Deze kunnen niet bereikt worden met suiker. Druivensuiker kan zich niet meten met honing wat betreft het opvoeren van de hartprestatie

Honing heeft een directe invloed op het hart.

Hartritmestoornissen, doorbloedingsproblemen, hartspierontstekingen, hartbeschadigingen ten gevolge van infectie of een hartinfarct, verhoogde bloeddruk of ter ondersteuning van hartmedicatie. Honing kan in alle gevallen helpen door 2 tot 3 lepeltjes honing per dag in de mond te laten smelten. Ook bij bloedarmoede mogen uitstekende resultaten verwacht worden.

 

Hoeven van paarden

Vroeger werden de hoeven van paarden na het kappen met honing ingesmeerd. Dit om infecties door bacteriën ongedaan te maken.

 

Hooikoorts

Honing bevat kleine hoeveelheden pollen of stuifmeel. Door honing op te lossen in kruidenthee (een koffielepel per kop) krijgt men een goed antihooikoortsdrankje. Het is belangrijk dat kinderen met hooikoorts, en dat geldt ook voor volwassenen, reeds in de winter met een honingkuur beginnen. Vermoedelijk is het de kalmerende werking van honing die voor het genezend effect zorgt. Allergie is immers een ontsporing van de immuniteit. De immuniteit ziet bepaalde stoffen als lichaamsvreemd terwijl ze dat niet zijn. Honing heeft blijkbaar een gunstige invloed op dit herkenningsmechanisme

 

Kanker

De gunstige invloed van honing als ondersteuning bij kanker is al eerder aangetoond. Hier wordt hoofdzakelijk raathoning gebruikt, omdat deze ongerept is en niet met zuurstof in aanraking is gekomen. De remmende werking van honing op kankercellen wordt verklaard vanuit de aanwezigheid van acetylcholine.

 

Kater

Tegen een kater. Eet vooraf of na een avondje drinken een boterham met honing. De vruchtsuikers zorgen ervoor dat de alcoholspiegel minder hevig schommelt en zorgen voor een snellere afbraak in het bloed.

 

Keelpijn

Neem drie- tot vierkeer per dag een niet afgestreken theeleper honing in, tussen de maaltijden door en niet samen met drank. Dit werkt verzachtend en heeft een zeer sterke antibacteriële werking.

 

Kinderhoest

Kinderen die met een keelinfectie kampen, hoesten minder vaak en slapen beter wanneer ze 10 gram honing innemen voor ze in bed kruipen, ontdekten onderzoekers. Door het hoge niveau van antioxidanten zou honing een waardig alternatief zijn voor hoestsiroopdrankjes.
Hoest wordt namelijk veroorzaakt door een infectie in de bovenste luchtwegen en vooral bij kinderen kan dat een vervelend effect hebben op het slapen.
 

Lever

Volgens deskundigen zou honing voor de lever op verschillende manieren nuttig kunnen zijn:

  • bij de vorming van het glycogeen
  • als stimulator voor de ontgiftigende functies van de lever
  • tegen ziekten van de lever zelf (o.m. tegen geelzucht)

 

Honing bevat tot 40% vruchtensuiker die tienmaal sneller verbrandt dan druivensuiker. De omzetting tot en het opstapelen van glycogeen is daardoor minder belangrijk, dat is een verlichting voor de zieke lever die zich daardoor sneller kan herstellen.
Regelmatig honing eten bevordert de verwijdering van eigengemaakte giftige producten uit het organisme. Stofwisselingsklachten kunnen sterk verbeterd worden door dagelijks honing te gebruiken. De honing kan opgelost worden in lauw water en sloksgewijs gedronken worden.

 

Maag-darmkanaal

Het maag-darmkanaal reageert heel gunstig op honing, zo helpt het niet alleen tegen diarree maar men is ook beter bestand tegen infecties.

 

Maagpijn

Honing met kaneel helpt ook tegen maagpijn.

 

Maagzweer

Een belangrijke toepassing van honing is de behandeling van een maagzweer. Een maagzweerpatiënt produceert te hoge hoeveelheden maagzuur. Bij het eten van honing krijgt men een zoet-zuur combinatie. Het maagzuur stabiliseert de suikers, zodat honing zijn antiseptische werking op de maagwand kan uitoefenen. Bovendien speelt de kalmerende werking van honing een grote rol in het genezingsproces bij een maagzweer.

 

MRSA

Honing is nuttig bij de bestrijding van de MRSA of ziekenhuisbacterie. Geneesmiddelen op basis van schone honing kunnen de wonden, die met deze bacterie geïnfecteerd zijn, genezen: door de hoge suikerconcentraties wordt verdere ontwikkeling van de bacterie verhinderd. Ook ontstaat bij verdunning van honing (door wondvocht) de antiseptische stof waterstofperoxide.

 

Nieren en blaas

Door de goede invloed op de lever worden onrechtstreeks ook de nieren geholpen in hun eliminatiewerk. Het glycoronzuur dat ontstaat uit glucose, wordt gebonden aan vergiften, waardoor deze onschadelijk zijn geworden. Hoewel minder bekend is er ook de wateruitdrijvende werking van honing. Honing veroorzaakt een osmotische reactie.

 

Oogbehandeling

Verdunde honing (1 op 10) wordt onder de oogleden ingedruppeld bij oogontsteking, ettering van de ooglidrand, andere oogziekten. Een oogwassing kan men doen met een aftreksel van kamille, ogentroost en venkelzaad vermengd met honing.

 

Spijsvertering

Honing bevordert de spijsvertering o.m. door het feit dat de honing zelf zo gemakkelijk wordt opgenomen, maar tevens, omdat door de aanwezige enzymen andere organen gestimuleerd worden. Bij maagzweren werden met honing goede resultaten geboekt.

 

Stoelgangbevorderend

Honing werkt versterkend en versnellend op de darmbeweging. Een geregeld gebruik van honing leidt tot een regelmatige stoelgang. Verder bij de bestrijding van koorts tgv. ontsteking van het maagslijmvlies en darmontsteking.

 

Stress

Honing is niet alleen goed bij hart- en vaatziekten maar heeft vooral een kalmerende werking. Vandaar dat honing wordt aanbevolen bij het behandelen van stress, het vermoeidheidssyndroom en emotionele aandoeningen. Honing maakt serotine in de hersenen vrij, waardoor de slaap wordt bevorderd. Ook andere transmitters zoals bijvoorbeeld lichaamseigen valium (endovalium) en melatoline worden door honing vrijgemaakt. Daarnaast bevat honing waardevolle suikers en voldoende vitamines en mineralen. Zoals men weet zijn de natuurlijke suikers voedsel voor de hersenen en het zenuwstelsel.

 

Tanden en tandvlees

Honing helpt bij het voorkomen van gaatjes en kan ontstoken tandvlees genezen is met betrekking tot de tandheelkunde een gevaarlijke stelling. Een lepel honing met betrekking tot de tanden mag niet worden beschouwd als gezond, en ook niet als mondgenezend. Vooral de cariësveroorzakende mondstreptokokken weten er best wel raad mee. Honing zal eerder bijdragen tot, dan helpen tegen de vorming van gaatjes. Het enige positieve dat in dit verband kan worden genoemd, is dat het minder slecht is dan sacharose, omdat het bijna niet bijdraagt tot extra hechting, belet honing de vorming van tandplak.

 

Wond behandeling

Honing is een zeer vriendelijk product voor de behandeling van wonden. Al in de oudheid smeerde men honing op wonden. Door de werking van honing wordt de groei van ziekteverwerkers, als salmonella en colibacteriën geremd. Succesvolle behandelingen bij wonden zoals,

  1. Chronische wonden: Doorligwonden, chronische wonden,  open been, open wonden, Bij en openbeen is de wond gesloten na 1 maand.
  2. Acute wonden:  Schaaf wonden, operatieve wonden
  3. brandwonden:  Die geen operatieve behandeling nodig hebben
  4. Geïnfecteerde wonden:

 

Honing heeft geen bijwerking en de patiënten zijn zeer positie over de resultaten. Voor uitwendige behandeling is er steriele honingzalf verkrijgbaar de patiënten kunnen zelf de geïmpregneerd honinggaas aanbrengen en weer verwijderen. 

Honing werkt genezend en zuivert door een combinatie van factoren. De suikers onttrekken vocht aan de wond waarna waterstofperoxide en flavonen de bacteriën onschadelijk maken. Door regelmatig nieuwe honing op de wond aan te brengen blijft dit proces zich herhalen.In sterk verwarmde honing zal de waterstofperoxide verloren zijn gegaan. De stof flavonen blijven wel intact als de honing verhit wordt.

Hierbij werkt honing zowel van binnen als van buiten. Honing bevat de stollingsvitamine K. Voor de behandeling van ernstige, sterk vervuilde wonden kende men in de oudheid geen ander middel dan honing. Honing bespoedigt de genezing van wonden, bevordert de vorming van het genezende gluthiathon in de wond, stimuleert de celdeling, waaroor de wond zich sneller sluit.

Honingverbanden tbv. Heling van huidwonden, waarbij ook hardnekkige bacteriële besmettingen met succes tot staan worden gebracht,

 

Zenuwen

Honing geld als een kalmeringsmiddel. Een kopje kruidenthee gezoet met honing komt de slaap zeker ten goede. Als men midden in de slaap wakker wordt neemt men wat honingwater.

 

Zweetvoeten

Bij zweetvoeten gaat het ook om bacteriën die de stank veroorzaken. Vocht in de vorm van zweet kan dezelfde reactie met de honing teweeg brengen als het wondvocht van een wond.

Voor het slapen gaan de voeten ruimschoots insmeren met honing, afdekken met een dunne laag verband en onhuld met een plastic zak. Door de verpakking met plastic word het weglekken van de onvolprezen honing voorkomen. De volgende dag voelen de voeten plezierig zacht en ontspannen aan. Deze test speelde zich af vlak voor de zomervakantie 2005 en tot en met november 2005 heeft de persoon geen last meer van zweetvoeten.


Wat doet de honing op de voet ?

  • Door de lage pH (tussen 3 en 5) wordt de hoge pH (meer dan 7) op de voethuid geneutraliseerd.
  • Honing doodt de stankveroorzakende bacteriën doordat het zeer langzaam maar doeltreffend waterperoxide produceert.
  • Honing geeft enkelvoudige suikers af aan de huid en het innerlijk van de voet, wat de voeten een ontspannen gevoel geeft.