Logo

Geneeskunde Bijengif

 

Als men over bijen praat zal het eerste wat bij veel mensen opkomt zijn: 'ze steken'. En inderdaad, bijen hebben een angel om hun belagers of de belagers van hun nesten en honingvoorraden te weren. Ze gaan niet voor niets al meerdere 10-tallen miljoenen jaren mee op deze aardbol.

Hippocrates (460 – 370 v. Chr.) Griekss arts en vader van de Westerse geneeskunde, onderkende de helende, ontstekingsremmende eigenschappen van bijengif en honing.
Volgens velen is een bijensteek ook goed voor de gezondheid. Velen beweren wel eens dat een imker nooit rheuma krijgt. In Amerika worden jaarlijks 40000 tot 60000 mensen met bijengif behandeld. Bijengif bevat vooral mellitine dat een krachtige invloed heeft op ons zenuwstelsel. Bovendien mobiliseert deze stof onze zelfbeschermingmechanismen door de productie van cortisol in de bijnieren te activeren. Bijengif gaat ook ontstekingen remmen en is pijnstillend die tot honderd keer sterker kan zijn dan Prednison. Bijengif verlaagt ook de bloeddruk en verwijd de bloedvaten, vooral in de hersenen. Daarom wordt bijengif ook gebruikt in behandelingen van te hoge bloeddruk en hoofdpijn.
Bijengif is een zeer giftig en duur product. Bijengif is ook enkel in uiterst geringe hoeveelheden werkzaam. Bijengif kan ook gebruikt worden om mensen van allergieën af te helpen. Vooral tegen de allergie voor bijensteken. Zalf van bijengif kan ook helpen bij spieren die te zwaar belast werden door bv. overmatig te sporten.

Het op eigen houtje experimenteren met bijengif wordt ten zeerste afgeraden.

Bijengif wordt verwerkt in zalven en wordt in de geneeskunde gebruikt tegen reumatische aandoeningen, voornamelijk tegen artritis. Deze zalven mogen niet in aanraking komen met de slijmvliezen van mond, ogen en genitalien. Na het opbrengen moeten de handen daarom ook goed gewassen worden.


Het volgende is bekend, Bijengif:

 • Stimuleert de doorbloeding
 • Vergroot de doorlaatbaarheid van de celwanden
 • Zorgt voor verwijding van de bloedvaten
 • Zorgt voor verlaging van de bloeddruk
 • Heeft invloed op het zenuwstelsel
 • Is heilzaam bij Peesontsteking
 • Is heilzaam bij Jicht
 • Is heilzaam bij Lumbago (Lage rugpijn)
 • Is heilzaam bij Spierpijn
 • Is heilzaam bij Sommige huidaandoeningen
 • Is heilzaam bij MS
 • Is heilzaam bij Klachten van reumatische aard

 

 

Borstcarcinoom

Bij muizen met een Borstcarcinoom die werden behandeld met een bijengifpreparaat blijkt dat de omvang van de tumor afnam met een toenemende dosis. Ook bleek de overlevingskans groter te worden met een hogere gifdosis. Verdere proeven moeten uitwijzen of de behandeling toekomstperspectieven biedt.

 

Candida albicans

Bijengif schijnt ook effect te hebben op de schimmel Candida albicans die bij mensen problemen kan geven. Spruw is zo’n voorbeeld waarbij een infectie met deze schimmel in de mond en op warme en vochtige plekken problemen kan opleveren.
Met testen is vastgesteld dat geïnfecteerde muizen behandeld met bijengifpreparaat de lever en de nieren weer schimmelvrij waren. Verdere proeven moeten uitwijzen of de behandeling toekomstperspectieven biedt.

 

Multiple Sclerose

In een praktijk geval heeft iemand MS en raakte zijn gevoel kwijt tot boven zijn middel. Hij ging naar zijn bijen, maakte een kast open, maakte wat ruimte en ging met twee armen in de open ruimte wapperen. Hij voelde niets, maar telde 30 a 40 bijensteken op zijn armen. Door dit meerdere keren te herhalen kwam het gevoel weer terug.

Een ander verhaal is van iemand die zijn vrouw 3 jaar lang, 3 keer per week 20 steken, nadat MS geconstateerd was, heeft behandelt met een bijensteek therapie met een geweldig resultaat.
Er zitten wel risico’s aan deze therapie met name voor diegene waarvan de lever en / of nieren niet goed functioneren.

 

Reuma

In imkerskringen circuleren sterke verhalen over de sensationele genezing van reuma-aandoeningen d.m.v. bijengif. Dat geroutineerde imkers immuun zouden geworden zijn voor deze kwalen door de vele opgelopen bijensteken, is eveneens een breed verspreide mare. Vaak hoort men de bewering dat imkers geen last zouden hebben van reumatische aandoeningen of niet aan gewrichtsontstekingen zouden lijden, omdat zij talloze keren door de bijen werden gestoken. Op dit ogenblik beschikken we over geen wetenschappelijke onderzoeken die deze bewering staven of weerleggen. In de literatuur vinden we echter wel verwijzingen naar gewrichtsontstekingen bij imkers, precies als reactie op bijensteken.

 

Zenuwen

Het effect op de zenuwen wordt veroorzaakt door de stimulering van hormoonproductie door de bijnierschors. De werkzaamheid kan worden vergeleken met die van voedingsmiddelen met werkzame stoffen, zoals koffie. Een teveel ervan kan leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen, te veel of te weinig urineren. Bijengif is niet aan te raden bij suikerziekte en nieraandoeningen.