Logo

Geneeskunde Apitherapie

 

De lucht van een bijenvolk bestaat uit een heerlijke warme mix van propolis honing stuifmeel, was en bijengif. Deze aromatische dampen hebben een goede uitwerking op de luchtwegen en zijn in hoge mate ontstressend wanneer deze lucht diep in geademd wordt.

Naast de helende werking van honing en propolis opnieuw aandacht voor de verondersteld heilzame effecten van het inademen van lucht uit de bijenkast.
Een imker leed aan zware hoofdpijn na een ernstig ongeval en merkte verlichting van zijn klachten wanneer hij met zijn bijen bezig was of zich in de bijenstal bevond. Het werd hem duidelijk dat de bijenlucht verantwoordelijk gehouden moest worden voor de vermindering van zijn Pijn. Etherische oliën en flavonoiden (plantpigmentstoffen, vaak verantwoordelijk voor de felle kleuren van fruit, groenten en bloemen) in honing, propolis, pollen en was hebben volgens apitherapeuten een gunstig effect bij klachten als bronchitis, astma, allergieën, pseudokroep en chronische hoofdpijn.


De imker heeft samen met andere imkers en de firma Oelmaier Industriellelektronik het inhalatieapparaat 'Api-air' ontwikkeld.
Daarmee worden de bijenaroma's uit de kast aangezogen en via een slang naar een inhalatiemasker geleid. De patiënt zit naast de kast op een stoel en inhaleert gedurende 20 minuten de geurige lucht. Het apparaat werkt op lichtnet en accu, de behandelfrequentie en -duur kunnen naar wens ingesteld worden, de kuur is van maart tot oktober beschikbaar en bijwerkingen zijn niet gesignaleerd.